CCTV sistemlerinde bilgisayar tabanlı bir sistem için DVR kayıt kartları kullanılmaktadır. Bu kartlar masaüstü bilgisayarların PCI slotlarına takılarak kameralardan alınan görüntülerin dijital bilgiye çevrilip sıkıştırılarak bilgisayar harddiskine kaydedilmesini sağlarlar. Ayrıca takılı olduğu bilgisatarın internet bağlantısı ile lokal ağdan veya internet üzerinden izlenebilirler. DVR kartlar kullandığı sıkıştırma yöntemine göre ikiye ayrılırlar.
Yazılım Sıkıştırmalı DVR Kartlar
Software sıkıştırmalı DVR kartlar adından da anlaşılacağı üzere sıkıştırma işlemini yazılım aracılığıyla yaparlar. Güvenlik kameralarından gelen analog video sinyalleri bu kart üzerine geldiğinde önce dijital video bilgisine dönüştürülür ve daha sonra uygun formatta sıkıştırılır. Yazılım sıkıştırmalı DVR kartlar bu işlemler için bilgisayarın işlemci ve RAMini kullanırlar. Bu özellikle kamera sayısı arttığında bilgisayara önemli bir yük bindirir.
Bu yüzden yazılım sıkıştırmalı DVR kart kullanılan bilgisayarlarda başka işlem yapılmaması o bilgisayarın sadece kamera görüntülerinin kaydı için ayrılması önerilir.
Donanım Sıkıştırmalı DVR Kartlar
Hardware sıkıştırmalı DVR kartlar üzerlerinde kendilerine ait RAM ve işlemci bulunan dvr kayıt kartlarıdır. Kendi işlemci ve RAMleri olduğu için çalışma esnasında bilgisayara fazla yük bindirmezler. Bu nedenle özellikle kamera sayısı fazla olan sistemler için donanım sıkıştırmalı kartlar önerilir.
Donanım sıkıştırmalı kartlar bilgisayarı fazla yormadığı için bu kartlara ses kayıt özelliği de eklenmiştir. Kaliteli bir ses kaydı isteniyorsa kesinlikle donanım sıkıştırmalı kart kullanılmalıdır.
DVR Kart Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Püf Noktaları
1- DVR kartlar TV kartı gibi video capture özelliği olan kartlarla beraber kullanılmamalıdır.
2- DVR kartlar en iyi sonucu ATI ekran kartlarıyla vermektedirler. Ekran kartları DVR kartlara nazaran daha hızlı bir gelişim gösterdiklerinden uyumsuzluğu önlemek için ekran kartı seçiminde mümkün olduğu kadar eski ve ucuz modeller seçilmelidir.
3- DVR kamera kaydı için kullanılan bilgisayarlar günde bir defa yeniden başlatılmalıdır. Böyle RAMlerin boşalması sağlanıp donanım şişmesi sonucu oluşacak donmalar önlenmiş olacaktır.
4- DVR kartın kullanıldığı bilgisayarda güç seçeneklerinden harddisklerin belli bir bekleme süresinden sonra kapanması önlenmelidir.
5- DVR kayıt kartının takılı olduğu bilgisayarda ekran koruyucu kapalı olmalıdır. Ekran koruyucu devreye girdiğinde kamera görüntüleri durmaktadır.
6- DVR kaydı için kullanılacak bilgisayarda onboard veya NVIDIA ekran kartı kullanılmamalıdır.
7- Güvenlik kameralarının kaydı için kullanılan dvr kartın takılı olduğu bilgisayarda masaüstü resminin boş bırakılması sistemin boşuboşuna yorulmasını önleyecektir.
8- DVR kartın kullanıldığı bilgisayarda AutoCad, PhotoShop ve benzeri gibi grafik tabanlı bilgisayarı yorucu yazılımlar kullanılmamalıdır. Bunun yanında DOS tabanlı muhasebe yazılımları da dvr kartın takılı olduğu bilgisayarda kurulu olmamalıdır.
9- Program ayarlarında herhangi bir bozulma olmaması için windows güncellemeleri kapalı olmalıdır.
10- Kayıt yapılacak bilgisayarda tek harddisk kullanılıyorsa bu harddisk en azından ikiye bölünmeli ve görüntü kaydı yapılan bölüme kesinlikle başka bir dosya konmamalıdır.
11- DVR kartın takılı olduğu bilgisayarda herhangi bir donanım değişikliği yapılacaksa öncelikle DVR yazılımı bilgisayardan tam olarak silinmeli ve DVR kart bilgisayardan çıkarılmalıdır. DVR kart tüm güncelleme işlemleri yapıldıktan sonra bilgisayara takılıp programı kurulmalıdır.
12- Özellikle kamera adedi fazla olan sistemlerde güç kaynağına dikkat edilmelidir, 24 saat kullanımda sorun çıkarmayacak büyüklükte bir güç kaynağı seçilmelidir.
13- Saat frekans uyumsuzluklarını önlemek için tek parça RAM kullanılmalıdır.
6 Aralık 2008 Cumartesi
5 Aralık 2008 Cuma
CCTV GÜVENLİK KAMERALARI
Güvenlik kamera sisteminin hayat damarını oluşturan kısımlarından biri ccd güvenlik kameralarıdır. Güvenlik kameraları kullanım alanlarına göre çok farklı özelliklere sahip olabilmektedirler. Ancak genel bir sınıflandırma yapılacak olursa ir ledli gece görüş kameraları, dome kameralar, metal kasa kameralar ve gizli kameralar olarak sınıflandırılabilirler.
Güvenlik kameralarının hepsinde temel olarak kullanılan belli parçalar vardır. Bunlar imaj sensör ve görüntü işleme devreleridir. Bir kameranın en önemli parçasını imaj sensörler oluşturmaktadır. İmaj sensörler dış dünyadan alınan analog ışık bilgisini elektrik sinyallerine çevirir. Dünyadaki belli başlı imaj sensör üreticileri SONY, SHARP, PANASONIC, LG' dir. Ancak tüm dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan imaj sensörler SONY ve SHARP imaj sensörlerdir. İmaj sensörün kalitesi bir kameradan alınan görüntü kalitesini doğrudan etkiler. Kaliteli bir imaj sensör aldığı ışığı maksimum verimle elektrik sinyaline çevirmelidir.
SONY İmaj Sensörler : Tüm dünyada en sık kullanılan imaj sensörlerindendir. Sony imaj sensörlerinin ışık hassasiyetleri yüksektir ve düşük ışık şiddetlerinde bile iyi görüntü vermeye devam ederler.
SHARP İmaj Sensörler : Sharp imaj sensörler yine SONY imaj sensörler gibi en sık kullanılan imaj sensörlerindendir. Aydınlık hassasiyetleri daha düşüktür. Bu yüzden sharp imaj sensörler aydınlatması iyi ve sabit bir şekilde yapılmış yerlerde kullanılmalıdırlar. İyi aydınlatılmış yerlerde güzel sonuç veren sharp imaj sensörlü kameralar uygun fiyatlarıyla ekonomik kamera sistemlerinin vazgeçilmezleridir.
İmaj sensöründe dikkat edilmesi gereken bir başka değişken ise imaj sensörünün boyutlarıdır. Bir imaj sensörün alanı büyüdükçe alacağı ışık miktarı artar dolayısıyla daha kaliteli bir görüntü alınabilir ve ışık hassasiyetleri artar. Yani daha az ışıkta imaj sensörü küçük olan bir kameraya göre daha iyi sonuç verecektir. Bunun yanında imaj sensörü büyük olan kamera daha geniş bir açıyla bakacaktır. Türkiyede en fazla kullanılan imaj sensörler 1/3" ve 1/4" imaj sensörlerdir. Bu değerler inçkare cinsinden imaj sensörün alanını belirttiği için 1/3" > 1/4" olacaktır.
Metal Kasa Kameralar
Bu kameralar box kamera, ccd kamera gibi başka isimlerle de anılmaktadır. En temel özellikleri ihtiyaca uygun bakış açılarını sağlayacak lenslerin kullanılabilmesidir. Metal kasa kameralar dış ortamda veya nemli iç ortamlarda muhafaza içinde kullanılmalıdır. Bir metal kasa güvenlik kamerası alırken aşağıdaki kriterler dikkate alınmalıdır :
- İmaj sensörünün cinsi
- Çözünürlüğü
- Minimum ışık hassasiyeti
Tüm bu etkenler kamera maliyetini arttıracaktır. Burada gerekli olan istenen işe en uygun kameranın seçimidir. Örneğin;
- İyi aydınlatılmış bir yerde düşük ışık hassasiyetli bir kamera kullanılma zorunluluğu yoktur.
- Sadece genel görüntü almak için kullanılacak bir kamerada yüksek çözünürlüğ gerek yoktur.
vb. gibi uygulama şartları dikkate alınarak en ekonomik ve en uygun mühendislik çözümü sağlanacaktır.
Kullanım Alanları : Ev kamera sistemleri, ofis güvenlik kameraları, hastane izleme sistemleri, hasta takip sistemleri, ekonomik kamera paketi, uygun fiyatlı kamera sistemleri

Dome Kameralar
Dome kameralar lens ve ayağa ihtiyaç duymayan kompakt kameralardır. Nem görmeyen iç ortamlarda kullanılabilirler. Özellikle mağaza, alışveriş merkezi gibi yerlerde kamera objektiflerinin görünmesi insanlarda rahatsızlık uyandırabilmektedir. Bu kameralar kubbe şeklindeki yapıları sebebiyle iç ortamlarda şık dururlar. Lensleri değiştirilemediği için kamera seçim aşamasında bakacağı ortama göre uygun lense sahip bir dome kamera seçilmelidir. Dome kameralarda genellikle 3.6mm genel görüş lensleri kullanılmaktadır.
Dome kameralar isim benzerliği nedeniyle hareketli speed dome kameralarla karıştırılmalarına rağmen sabit yani hareketsiz kameralardır.
Kullanım Alanları : Mağaza kapalı devre güvenlik kamera sistemleri, eczane cctv kameraları, ofis güvenlik kamerası, dadı izleme sistemleri, bakkal kameraları, market ccd kamera sistemleri
IR Kameralar
IR gece görüşlü kameralar kompakt kameralardır. IP66 koruma standartı sayesinde tam olarak toz ve su geçirmezlerdir. Bu özellikleri sebebiyle -10 dereceye kadar olan dış ortamlarda ve nemli iç ortamlarda muhafazasız olarak kullanılabilirler. IR kamerların lensleri sabittir ve değiştirilemez ve ayaklarıyla beraber gelmektedirler. Dahili olarak bulunan IR le
IR kameraların gece görüş menzilleri led sayılarına ve ledin kuvvetine göre değişmektedir. Listelerde verilen gece görüş menzilleri maksimum mesafeleri göstermektedir. Maksimum gece görüş menzili ;
- Tozlu ortamlarda
- Puslu sisli havalarda
- Yağmurlu, karlı havalarda
düşecektir. IR kameralar kullanılırken maksimum gece görüş menzilleri dikkate alınmalıdır. Eğer görüş menzili içinde katı bir cisim yoksa infrared ışınlar yansıyacak bir yüzey bulamadıkları için herhangi bir görüntü vermeyecektir.
Infrared gece görüş kameraları için adaptör seçimi yaparken her gece görüş kamerası iki normal kamera olarak düşünülmelidir. Çünkü IR ledler devreye girdiğinde bu kameralar iki kat akım çekeceklerdir.
Kullanım Alanları : Gece görüşlü kamera sistemleri, yemekhane kamera sistemleri, dış ortam cctv kamera sistemleri, ev kamera sistemleri, bahçe görüntüleme sistemleri, fabrika kamera güvenlik sistemleri
Speed Dome Kameralar
Speed dome kameralar adlarındanda anlaşılacağı üzere hareketli kameralardır. Bu kameralar kompakt olarak zoomlu bir kamera taşırlar. Kamerada dahili olarak bulunan motorlar sayesinde yüksek hızda sağa sola ve yukarı aşağı döndürülebilirler. Speed dome kameralar kontrol sinyallerini almak için RS-485 seri haberleşme protokolünü kullanırlar. RS-485 sayesinde haberleşme sinyalleri ideal şartlarda 1200 metreye kadar iletilebilir ve bunun için sadece iki tele ihtiyaç duyulur.
Speed dome kameralar kontrol cihazıyla haberleşmek için bir seri haberleşme protokolü kullanmak zorundadır. Her marka/modelin kendine ait bir protokolü olabileceği gibi hemen hemen tüm speed dome kameraların destekleri PELCO-D ve PELCO gibi standart protokollerde vardır. Kontrol cihazıyla speed dome kameranın haberleşebilmeleri için aynı protokole ayarlanmış olmalarının yanında aynı baudrate değerlerinin de aynı olması gerekmektedir.
Speed dome kameraların üzerinde protokol ve baudrate ayarlarını gerçekleştirecek switchlerin yanı sıra her kameraya ayrı bir adres vermek için adresleme switchleri de bulunmaktadır. Bu sayede her kamera birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilmektedir. Muhafazaları sayesinde iç ortamda ve dış ortamda rahatlıkla kullanılbilmektedirler.
Kullanım Alanları : Şehir izleme sistemleri, fabrika izleme kamera güvenlik sistemleri, hareketli cctv kamera sistemleri, mobese kameraları, sokak izleme kameraları, cadded takip kameraları, kent izleme sistemleri, askeri izleme sistemleri
Gizli Kameralar
Gizli kameralar genel olarak üç farklı yapıda gelmektedirler :
PIR Görünümlü Gizli Kamera : Bu kameralar alarm sistemlerinde kullanılan hareket sensörü görünümündedir. Özellikle ortamda bir alarm sistemi bulunuyorsa kamera olduğu farkedilmeyecektir. PIR sensörler bir odanın köşesine maksimum alan görecek şekilde göre yerleştirildikleri için PIR görünümlü gizli kameraların montajında da buna dikkat edilmelidir.
Duman Dedektör Görünümlü Gizli Kamera : Bu kameralar yangın alarm sistemlerinde kullanılan duman dedektörleri şeklindedir. Yangın alarm sistemi olan yerlerde dikkat çekmeden kullanılabilmektedirler. Duman dedektörleri bulundukları odanın ortasında bir yere konumlandıkları için duman dedektör görünümlü gizli kameraların montajında buna özenle dikkat edilmelidir.
Pinhole Gizli Kamera : Bu kamera adından da anlaşılacağı üzere kalem ucu kadar bir delikten görüntü alabilmektedir. Pinhole kameralar büyük portreler, dolap arkaları, bilgisayar hoparlörleri vb yerlere gizlendiklerinde görüntü alabilmeleri için lensinin önünde kalem ucu kadar bir açıklık olması yeterli olacaktır.
Kullanım Alanları : ofis kamera sistemleri, dadı izleme sistemleri, market izleme sistemleri, ATM güvenlik kamera sistemleri, ev cctv kamera sistemleri, fabrika kapalı devre güvenlik kamera sistemleri
Güvenlik kameralarının hepsinde temel olarak kullanılan belli parçalar vardır. Bunlar imaj sensör ve görüntü işleme devreleridir. Bir kameranın en önemli parçasını imaj sensörler oluşturmaktadır. İmaj sensörler dış dünyadan alınan analog ışık bilgisini elektrik sinyallerine çevirir. Dünyadaki belli başlı imaj sensör üreticileri SONY, SHARP, PANASONIC, LG' dir. Ancak tüm dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan imaj sensörler SONY ve SHARP imaj sensörlerdir. İmaj sensörün kalitesi bir kameradan alınan görüntü kalitesini doğrudan etkiler. Kaliteli bir imaj sensör aldığı ışığı maksimum verimle elektrik sinyaline çevirmelidir.
SONY İmaj Sensörler : Tüm dünyada en sık kullanılan imaj sensörlerindendir. Sony imaj sensörlerinin ışık hassasiyetleri yüksektir ve düşük ışık şiddetlerinde bile iyi görüntü vermeye devam ederler.
SHARP İmaj Sensörler : Sharp imaj sensörler yine SONY imaj sensörler gibi en sık kullanılan imaj sensörlerindendir. Aydınlık hassasiyetleri daha düşüktür. Bu yüzden sharp imaj sensörler aydınlatması iyi ve sabit bir şekilde yapılmış yerlerde kullanılmalıdırlar. İyi aydınlatılmış yerlerde güzel sonuç veren sharp imaj sensörlü kameralar uygun fiyatlarıyla ekonomik kamera sistemlerinin vazgeçilmezleridir.
İmaj sensöründe dikkat edilmesi gereken bir başka değişken ise imaj sensörünün boyutlarıdır. Bir imaj sensörün alanı büyüdükçe alacağı ışık miktarı artar dolayısıyla daha kaliteli bir görüntü alınabilir ve ışık hassasiyetleri artar. Yani daha az ışıkta imaj sensörü küçük olan bir kameraya göre daha iyi sonuç verecektir. Bunun yanında imaj sensörü büyük olan kamera daha geniş bir açıyla bakacaktır. Türkiyede en fazla kullanılan imaj sensörler 1/3" ve 1/4" imaj sensörlerdir. Bu değerler inçkare cinsinden imaj sensörün alanını belirttiği için 1/3" > 1/4" olacaktır.

Bu kameralar box kamera, ccd kamera gibi başka isimlerle de anılmaktadır. En temel özellikleri ihtiyaca uygun bakış açılarını sağlayacak lenslerin kullanılabilmesidir. Metal kasa kameralar dış ortamda veya nemli iç ortamlarda muhafaza içinde kullanılmalıdır. Bir metal kasa güvenlik kamerası alırken aşağıdaki kriterler dikkate alınmalıdır :
- İmaj sensörünün cinsi
- Çözünürlüğü
- Minimum ışık hassasiyeti
Tüm bu etkenler kamera maliyetini arttıracaktır. Burada gerekli olan istenen işe en uygun kameranın seçimidir. Örneğin;
- İyi aydınlatılmış bir yerde düşük ışık hassasiyetli bir kamera kullanılma zorunluluğu yoktur.
- Sadece genel görüntü almak için kullanılacak bir kamerada yüksek çözünürlüğ gerek yoktur.
vb. gibi uygulama şartları dikkate alınarak en ekonomik ve en uygun mühendislik çözümü sağlanacaktır.
Kullanım Alanları : Ev kamera sistemleri, ofis güvenlik kameraları, hastane izleme sistemleri, hasta takip sistemleri, ekonomik kamera paketi, uygun fiyatlı kamera sistemleri

Dome Kameralar
Dome kameralar lens ve ayağa ihtiyaç duymayan kompakt kameralardır. Nem görmeyen iç ortamlarda kullanılabilirler. Özellikle mağaza, alışveriş merkezi gibi yerlerde kamera objektiflerinin görünmesi insanlarda rahatsızlık uyandırabilmektedir. Bu kameralar kubbe şeklindeki yapıları sebebiyle iç ortamlarda şık dururlar. Lensleri değiştirilemediği için kamera seçim aşamasında bakacağı ortama göre uygun lense sahip bir dome kamera seçilmelidir. Dome kameralarda genellikle 3.6mm genel görüş lensleri kullanılmaktadır.
Dome kameralar isim benzerliği nedeniyle hareketli speed dome kameralarla karıştırılmalarına rağmen sabit yani hareketsiz kameralardır.
Kullanım Alanları : Mağaza kapalı devre güvenlik kamera sistemleri, eczane cctv kameraları, ofis güvenlik kamerası, dadı izleme sistemleri, bakkal kameraları, market ccd kamera sistemleri

IR gece görüşlü kameralar kompakt kameralardır. IP66 koruma standartı sayesinde tam olarak toz ve su geçirmezlerdir. Bu özellikleri sebebiyle -10 dereceye kadar olan dış ortamlarda ve nemli iç ortamlarda muhafazasız olarak kullanılabilirler. IR kamerların lensleri sabittir ve değiştirilemez ve ayaklarıyla beraber gelmektedirler. Dahili olarak bulunan IR le
IR kameraların gece görüş menzilleri led sayılarına ve ledin kuvvetine göre değişmektedir. Listelerde verilen gece görüş menzilleri maksimum mesafeleri göstermektedir. Maksimum gece görüş menzili ;
- Tozlu ortamlarda
- Puslu sisli havalarda
- Yağmurlu, karlı havalarda
düşecektir. IR kameralar kullanılırken maksimum gece görüş menzilleri dikkate alınmalıdır. Eğer görüş menzili içinde katı bir cisim yoksa infrared ışınlar yansıyacak bir yüzey bulamadıkları için herhangi bir görüntü vermeyecektir.
Infrared gece görüş kameraları için adaptör seçimi yaparken her gece görüş kamerası iki normal kamera olarak düşünülmelidir. Çünkü IR ledler devreye girdiğinde bu kameralar iki kat akım çekeceklerdir.
Kullanım Alanları : Gece görüşlü kamera sistemleri, yemekhane kamera sistemleri, dış ortam cctv kamera sistemleri, ev kamera sistemleri, bahçe görüntüleme sistemleri, fabrika kamera güvenlik sistemleri

Speed dome kameralar adlarındanda anlaşılacağı üzere hareketli kameralardır. Bu kameralar kompakt olarak zoomlu bir kamera taşırlar. Kamerada dahili olarak bulunan motorlar sayesinde yüksek hızda sağa sola ve yukarı aşağı döndürülebilirler. Speed dome kameralar kontrol sinyallerini almak için RS-485 seri haberleşme protokolünü kullanırlar. RS-485 sayesinde haberleşme sinyalleri ideal şartlarda 1200 metreye kadar iletilebilir ve bunun için sadece iki tele ihtiyaç duyulur.
Speed dome kameralar kontrol cihazıyla haberleşmek için bir seri haberleşme protokolü kullanmak zorundadır. Her marka/modelin kendine ait bir protokolü olabileceği gibi hemen hemen tüm speed dome kameraların destekleri PELCO-D ve PELCO gibi standart protokollerde vardır. Kontrol cihazıyla speed dome kameranın haberleşebilmeleri için aynı protokole ayarlanmış olmalarının yanında aynı baudrate değerlerinin de aynı olması gerekmektedir.
Speed dome kameraların üzerinde protokol ve baudrate ayarlarını gerçekleştirecek switchlerin yanı sıra her kameraya ayrı bir adres vermek için adresleme switchleri de bulunmaktadır. Bu sayede her kamera birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilmektedir. Muhafazaları sayesinde iç ortamda ve dış ortamda rahatlıkla kullanılbilmektedirler.
Kullanım Alanları : Şehir izleme sistemleri, fabrika izleme kamera güvenlik sistemleri, hareketli cctv kamera sistemleri, mobese kameraları, sokak izleme kameraları, cadded takip kameraları, kent izleme sistemleri, askeri izleme sistemleri
Gizli Kameralar
Gizli kameralar genel olarak üç farklı yapıda gelmektedirler :
PIR Görünümlü Gizli Kamera : Bu kameralar alarm sistemlerinde kullanılan hareket sensörü görünümündedir. Özellikle ortamda bir alarm sistemi bulunuyorsa kamera olduğu farkedilmeyecektir. PIR sensörler bir odanın köşesine maksimum alan görecek şekilde göre yerleştirildikleri için PIR görünümlü gizli kameraların montajında da buna dikkat edilmelidir.
Duman Dedektör Görünümlü Gizli Kamera : Bu kameralar yangın alarm sistemlerinde kullanılan duman dedektörleri şeklindedir. Yangın alarm sistemi olan yerlerde dikkat çekmeden kullanılabilmektedirler. Duman dedektörleri bulundukları odanın ortasında bir yere konumlandıkları için duman dedektör görünümlü gizli kameraların montajında buna özenle dikkat edilmelidir.
Pinhole Gizli Kamera : Bu kamera adından da anlaşılacağı üzere kalem ucu kadar bir delikten görüntü alabilmektedir. Pinhole kameralar büyük portreler, dolap arkaları, bilgisayar hoparlörleri vb yerlere gizlendiklerinde görüntü alabilmeleri için lensinin önünde kalem ucu kadar bir açıklık olması yeterli olacaktır.
Kullanım Alanları : ofis kamera sistemleri, dadı izleme sistemleri, market izleme sistemleri, ATM güvenlik kamera sistemleri, ev cctv kamera sistemleri, fabrika kapalı devre güvenlik kamera sistemleri
4 Aralık 2008 Perşembe
KAMERA GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Güvenlik kamera sistemlerinin kullanımı günümüzde insan olan her mekan için bir zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda meydana gelen terör saldırıları, hırsızlık, gasp vb gibi olaylar insanların ev, işyeri ve sokaklar dahil olmak üzere heryeri kamera ile izlemesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Kamera sistemlerinin bazı temel faydaları sıralanacak olursa :
- Kameraların caydırıcı özeliği sayesinde kötü olayların önüne geçilip hiç olmaması sağlanabilmektedir.
- Kaza, hırsızlık, cinayet vb durumlarda kamera görüntüleri delil teşkil etmektedir.
- İnternet aracılığıyla dünyanın heryerinden istenilen kamera görüntüleri izlenebilmektedir.
- İş yerlerinde ve fabrikalarda çalışanların verimlerini arttırmaktadır.
Kamera sistemlerinin yıldızı özellikle 2000' li yıllarda internetin ve kayıt teknolojilerinin gelişmesiyle parlamıştır. Türkiye' de de devreye giren yüksek hızlı internet sayesinde kamera görüntüleri dünyanın heryerinden internet aracılığıyla izlenebilmektedir. Bunun yanında gelişen sıkıştırma teknolojileri ile hem daha uzun süreli kayıt tutulma olanağı elde edilmiş hemde uzaktan daha hızlı ve kaliteli bir şekilde izleme olanağı doğmuştur.
Bir DVR kamera sistemi 3 temel bileşen üzerine bina edilmektedir. Bunlar
- Sistemin dış dünyadan görüntüyü aldığı kameralar
- Alınan kamera görüntülerinin kayıt ortamına gönderilmesi için kullanılan iletim ortamı ( Bu genelde CCTV kamera kablosu olmaktadır. )
- İletim ortamından alınan görüntülerin dijital olarak kaydedilmesini ve ağ üzerinden dışarıya yayın yapılmasını sağlayan DVR kayıt sistemi ( DVR kamera kartı veya kayıt cihazı olabilir. )
Kamera sistemini oluşturan bu bileşenler ve yardımcı malzemeler teker teker ayrıntalarıyla incelenecektir.
- Kameraların caydırıcı özeliği sayesinde kötü olayların önüne geçilip hiç olmaması sağlanabilmektedir.
- Kaza, hırsızlık, cinayet vb durumlarda kamera görüntüleri delil teşkil etmektedir.
- İnternet aracılığıyla dünyanın heryerinden istenilen kamera görüntüleri izlenebilmektedir.
- İş yerlerinde ve fabrikalarda çalışanların verimlerini arttırmaktadır.
Kamera sistemlerinin yıldızı özellikle 2000' li yıllarda internetin ve kayıt teknolojilerinin gelişmesiyle parlamıştır. Türkiye' de de devreye giren yüksek hızlı internet sayesinde kamera görüntüleri dünyanın heryerinden internet aracılığıyla izlenebilmektedir. Bunun yanında gelişen sıkıştırma teknolojileri ile hem daha uzun süreli kayıt tutulma olanağı elde edilmiş hemde uzaktan daha hızlı ve kaliteli bir şekilde izleme olanağı doğmuştur.
Bir DVR kamera sistemi 3 temel bileşen üzerine bina edilmektedir. Bunlar
- Sistemin dış dünyadan görüntüyü aldığı kameralar
- Alınan kamera görüntülerinin kayıt ortamına gönderilmesi için kullanılan iletim ortamı ( Bu genelde CCTV kamera kablosu olmaktadır. )
- İletim ortamından alınan görüntülerin dijital olarak kaydedilmesini ve ağ üzerinden dışarıya yayın yapılmasını sağlayan DVR kayıt sistemi ( DVR kamera kartı veya kayıt cihazı olabilir. )
Kamera sistemini oluşturan bu bileşenler ve yardımcı malzemeler teker teker ayrıntalarıyla incelenecektir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)